onsdag 14 december 2011

Buy Nothing Month - En köpfri månad

December månad är den månaden på året då det konsumeras som mest. Vi köper ännu fler prylar som vi i många fall inte behöver och vi kämpar för att hänga med i den senaste tekniska utvecklingen trots att det gräver djupa hål i våra plånböcker. Har man inga pengar kvar kan man alltid falla för frestelsen att köpa nu och betala senare.

Den 25 december brukar begagnatbörserna fyllas på av prylar som vi har fått men inte vill ha och i många fall måste vi sälja den nyinköpta teknikprylen för att få råd med oväntade utgifter såsom, el, hyra och uppvärmning. Många svenskar lever idag från hand till mun och har ingen buffert för oförutsedda händelser, det viktigaste verkar vara att vi alltid har de senaste prylarna så att vi kan imponera på våra vänner och bekanta…

Finansministern har sagt att man bör ha en årslön undanstoppad för eventuella oförutsedda utgifter. Det är lätt för honom att säga som har ett hus som är belånat högt över takåsarna... Men självklart har finansministern rätt i att man ska ha en buffert även om han själv inte lever som han lär. Arbetslöshet eller långtidssjukskrivning kan tära hårt på privatekonomin och som privatpersoner kan vi inte räkna med att få några ekonomiska stödpaket från EU eller IMF under granen… 

Jag kommer att försöka ha en personlig köpfri månad i december. Om jag behöver köpa något utöver kläder, mat och hygienprodukter kommer jag att främst att köpa det begagnat. Jag tror inte att den extrema köpfesten som vi har idag kommer att leda till något gott. Missförstå mig bara inte, jag har inget emot konsumtion men den överkonsumtionen som vi har idag tär mycket hårt på jordens resurser och är inte speciellt bra för allas vår miljö.

Om svenska hushåll konsumerade lika mycket som i början av 1990-talet skulle vi kunna lägga undan så mycket som 5000 kronor i månaden. Även om vi redan då konsumerade för mycket så tror jag att det skulle vara välgörande för oss att ta ett par steg tillbaka till de konsumtionsnivåerna.
”Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har på saker vi inte behöver för att göra intryck som inte är bestående på människor som vi inte bryr oss om” 
(Tim Jackson)


Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Inga kommentarer: