tisdag 2 augusti 2016

Till minne av Zigenarnattens offerNatten mellan den 2 och 3 augusti är känd som den så kallade "Zigenarnatten". För 72 år sedan beordrade SS chefen Heinrich Himmler att de sista kvarvarande romerna i dödslägret Auschwitz-Birkenau skulle dödas. Den 2 augusti är numera en officiell minnesdag över förintelsens romska offer.

Fram till den natten hade romernas område i förintelselägret varit fylld med sång och dans. Trots alla umbärande valde romerna att låta sången och musiken föra med sig glädje i sorgen och hopp i hopplösheten. Men natten mellan den 2 och 3 augusti tystnade musiken i dödslägret och 3000 romer forslades bort och fick möta döden i nazisternas gaskammare. Man vet inte exakt hur många romer som mördades under andra världskriget. Nazisterna förde inte noggrann bok på hur många romer som dödades och därför kan man bara uppskatta antalet offer. Man tror att någonstans mellan 500 000 - 800.000 romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer under kriget.

Förföljelsen, hatet och våldet mot romer borde ha begravts i Europa i samband med nazitysklands fall 1945. 
Men det begravdes inte. Det låg och pyrde ett par år innan det blossade upp igen. Idag får romer utstå kollektiva bestraffningar och se sina mänskliga rättigheter bli kränkta runt om i Europa bara för att de är romer. Värst är situationen i Ungern och på Balkan där romer behandlas som andra klassens medborgare och utsätts för den övriga befolkningens fördomar, hån och förakt. Antiromismen har ökat i Sverige, romer från Bulgarien och Rumänien som kommit hit i en desperat jakt på försörjning har fått utstå både hot och våld. Enligt polisen har hatbrotten mot romer ökat markant de senaste åren.

Med detta i åtanke är det mer än dags att vi gör upp med vår mörka europeiska historia och inkluderar romerna i vår europeiska gemenskap.

Text och illustration: Mikael Good

Inga kommentarer: