söndag 31 augusti 2014

Misstänkt mordbrand mot tältlägret i HögdalenVid 4-tiden i morse startade en brand i tällägret i Högdalen och 2 personer fick föras till sjukhus med rök och brännskador. 4 skjul brann ned till grunden men större delen av lägret finns fortfarande kvar. Enligt polisen rubriceras branden som allmänfarlig vårdslöshet.

Från början misstänkte polisen inget brott. Hjälparbetare och EU-migranter på platsen är dock övertygade om att branden var anlagd. Det är bra att polisen har bestämt sig för att göra en ordentlig brottsplatsundersökning, men platsen är kontaminerad efter släckningsarbetet och det kommer att bli svårt att utröna den egentliga brandorsaken. Läget för de brandskadade männen är mycket värre än vad som först rapporterades. Den ena av dem skickades direkt till brandskadeavdelningen i Uppsala och den andre skickades först till Huddinge Sjukhus och sedan till Uppsala. En av männen är riktigt illa däran och kämpar just nu för sitt liv. Den andre mannen blev utskriven från sjukhus under söndagseftermiddagen.

På nätet spekuleras det i att branden kan ha ett samband med Svenskarnas partis demonstration i Stockholm i lördags, då många högerextremister från olika orter runt om i landet samlades för att gå med i deras demonstration. Nazister har misstänkts ligga bakom två tidigare mordbränder i Högdalen. Jag väljer att inte spekulera om vem som gjort vad utan överlåter åt polisen att göra sitt jobb och lägga fram eventuella bevis. Men om det skulle visa sig att det rör sig om mordbrand med högerextrema förtecken skulle det kunna vara ett av de allra värsta hatbrotten mot romer i modern tid i Sverige, med det i åtanke är det märkligt att media inte rapporterar mer om branden i Högdalen.

De flesta EU-migranterna i tältlägret i Högdalen är romer från Rumänien. Tidigare har många av dem jobbat inom industrin men när fabrikerna som de jobbade i gick i konkurs i svallvågorna av den ekonomiska krisen i Rumänien, kunde de inte längre försörja sig och sina familjer. I ren desperation sökte de sig till Stockholm för att försöka få tag på arbete. De flesta av dem fick inte tag i något arbete utan tvingades att svälja sin stolthet och sätta sig ned och tigga ihop pengar till sin och sina barns försörjning. 

Stockholms stad har initierat en massiv insats mot EU-migranter. Den 1 september kommer de som inte har fått sina bostäder förstörda av branden att avhysas av kronofogden. Förutom lägret i Högdalen kommer människor i 6 andra läger för EU-migranter att avhysas. Det är den största avhysningen sedan i januari och 200 utsatta och förtvivlade medmänniskor som flytt hit från fattigdom, rasism och diskriminering kommer att bli av med sina bostäder. Staden kommer inte att erbjuda några alternativa övernattningsmöjligheter, men de kommer att erbjuda hemresor till Rumänien.

Genom HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter kan ni hjälpa dem som blivit hemlösa. Har du en husvagn, eller ett tält som du kan avvara? Har du en sovsäck och ett liggunderlag över? Eller kan du avvara en hundring eller två till en utsatt medmänniska? I så fall kan du sätta in en gåva på PG 168 49 60-6 eller Swisha över pengar på 0735-715 735.

Text och foto: Mikael Good

Källa: Polisen, Föreningen HEM för hemlösa EU-migranter i Högdalen

Inga kommentarer: