tisdag 2 september 2014

Har rättvisans vakthund förlorat sitt bett?I går fick räddningstjänsten in ett larm om en bilbrand under en motorvägsbro utanför Midsommarkransen i Stockholm. Två bilar förstördes i branden. Under motorvägsbron bor ett antal romer från Pitești i Rumänien i sina bilar. Trots att det kan ligga mörka och obehagliga motiv bakom branden har bara små notiser om bilbranden publicerats i stadens tidningar.I söndags brann 4 skjul i tältlägret i Högdalen ned och två män skadades allvarligt. Vakthavande polisbefäl beskrev först det hela som vårdslöshet med eld trots att ingen tekniker hade skickats till platsen för att utröna brandorsaken. Hjälparbetare från bland annat föreningen HEM som kom till platsen efter branden fick tjata i flera timmar på polisen att skicka brandtekniker till platsen. Trots att många romer i Högdalen var traumatiserade efter branden som höll på att kosta två av deras vänner livet vräktes de från lägret i Högdalen i måndags och många av dem valde att åka tillbaka Rumänien.

Redan efter den första branden började det att spekuleras i om högerextremister var inblandade på något sätt. I vart fall var hjälparbetare och EU-migranter på platsen övertygade om att de själva inte hade orsakat branden. Gårdagens brand vid Midsommarkransen och högerextrema företrädares raljerande över händelserna i social media förstärker misstankarna om att bränderna skulle kunna vara anlagda. Förhoppningsvis kommer polisen att lägga extra krut på att utreda orsakerna och plocka fram bevis. Men trots misstankar om att bilbranden var anlagd finns det inga avspärrningar på platsen.Massmedia brukar framställas som rättvisans vakthund. Men i det här fallet verkar vakthunden ha förlorat sitt bett och fegt dragit sig undan istället för att nosa upp sanningen och ge skall mot felaktigheterna i polisens agerande mot de rumänska romerna. Det är tyvärr inte första gången som massmedia är tysta när romer utsätts för brott. Under "tattarkravallerna" i Jönköping 1948 som var ett allvarligt försök till etnisk rensning av resande-romer i Sverige. Valde den största tidningen i Jönköping att titta bort när den rasistiska pöbeln förödmjukade och misshandlade resande och de andra tidningarna i staden hjälpte till att piska upp hatet mot dem…

Pöbeln fick härja fritt i flera dagar medan polisen såg åt ett annat håll eller hejade på. När polis och militär till sist valde att ingripa hade flera resande skadats och många hade flytt staden. Det upptrappade våldet och övergreppen mot framförallt romer från Rumänien under det senaste halvåret sänder kusliga ekon till tattarkravallerna. Den 8 augusti i år var min fru, våra barn och jag med på invigningen av minnesmärket över tattarkravallernas offer i Jönköping 1948. En förhoppning som föddes i samband med invigningen var att vi aldrig mer ska behöva resa liknande minnesmärken i Sverige.

Det som romer utsätt för i Sverige får inte gå osett förbi. Det är dags för massmedia i Sverige att åter bli rättvisans vakthund som står på muren och skäller så snart någon blir felaktigt behandlad eller när våra makthavare eller myndigheter gör fel. Nu är det viktigare än någonsin att alla vi som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter oavsett partifärg lägger våra egna fördomar åt sidan och skyndar till de utsatta romernas försvar och gemensamt kväver den högerextrema gnistan innan den har utvecklats till en stor okontrollerbar skogsbrand och raskravaller liknande dem i Jönköping 1948 åter bryter ut i Sverige.Genom HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter kan ni hjälpa dem som blivit hemlösa. Har du en husvagn, eller ett tält som du kan avvara? Har du en sovsäck och ett liggunderlag över? Eller kan du avvara en hundring eller två till en utsatt medmänniska? I så fall kan du sätta in en gåva på PG 168 49 60-6 eller Swisha över pengar på 0735-715 735.

Till vardags arbetar jag på Hjärta till Hjärta i Linköping. Vi har precis startat upp ett arbete i byn Paulesca med omnejd för återvändande EU-migranter (tiggare). Vi kommer att ge stöd till utbildning, hjälp med akuta medicinska behov och vi kommer att starta upp ett självförsörjningsprojekt tillsammans med en rumänsk företagare som syftar till att skapa arbetstillfällen i Paulesca. Vi arbetar även med opinionsbildning för att synen på romer i Sverige och Rumänien ska förändras. Men för att vi ska lyckas med vårt arbete behöver vi din hjälp. Sätt gärna in en gåva på PG 90 07 85-7 om du vill vara med och förändra situationen för romer och rudari i Rumänien.

Text: Mikael Good. Foto: HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter

Källa: Polisen, HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter

Inga kommentarer: