lördag 1 oktober 2011

The search for Major Plagge - the Nazi who saved JewsNär jag googlade på mitt namn för att försöka få tag på en artikel i en lettisk tidning som jag var med i tidigare under året, ramlade jag över boken "The search for Major Plagge: the Nazi who saved Jews" som är skriven av min name
 Michael Good. 

Boken berättar den spännande historien om den tyska major Karl Plagge som med risk för sitt eget liv bestämde sig att gå emot de order som han fått och istället valde att försöka rädda livet på så många judar som han kunde. Om du är intresserad av att läsa mer så kan du läsa hela boken här: "The search for Major Plagge: the Nazi who saved Jews"

Lettland och Litauen har en bitvis ganska så mörk historia. Många letter och litauer var tyvärr väldigt behjälpliga i nazisternas utrotning av både judar och romer. Lettiska specialkommandon var så effektiva att tyskarna skickade fler judar från omkringliggande länder till Lettland för att utrotas. I Litauen började förföljelsen av judar redan innan tyskarna tågade in i landet 1941. Många litauer var sedan delaktiga i utrotningen av judar. Av Lettlands 74.000 judar överlevde bara 15.000 och i Litauen överlevde endast 12.000 av de  220.000 judar som bodde där innan kriget.

Omkring 200 000 tusen letter kämpade med tyskarna under den senare delen av andra världskriget. De flesta av dem var familjefäder som kämpade tappert för sitt land, sin frihet och sina familjer men i deras led fanns även krigsförbrytare som hade gjort sig skyldiga till fasansfulla övergrepp mot judar, romer och ryssar. De flesta soldaterna i den lettiska legionen som löd under Waffen SS var säkerligen ovetande om deras vapenbröders fruktansvärda krigsbrott.


Om tyskarna hade vunnit kriget var deras plan att flytta hela det lettiska folket österut, tyskarna ville göra Östersjön till ett germanskt innanhav. Nu vann som tur var inte tyskarna kriget och trots att en del av Lettland höll ut till det bittra slutet blev landet till sist ockuperat av Sovjetunionen och hamnade innanför järnridån den 8 maj 1945. Det fanns drygt två miljoner invånare i Lettland 1939, 1945 fanns bara 1,4 miljoner invånare kvar.

De tre åren mellan 1941 och 1944 är en mörk tid i de baltiska ländernas historia och det är en tid som de ännu inte har gjort upp med. Jag tror att folket i både Lettland och Litauen måste göra upp med och försonas med sin historia precis som Tyskland gjorde efter kriget innan de kan få ordning på sina länder igen.

En viktig nyckel till att förstå ett land och dess folk är att förstå deras historia. När jag ser idylliska björkdungar i Lettland kan jag inte låta bli att tänka på de fruktansvärda avrättningarna av tiotusentals oskyldiga lettiska judar i Rumbulaskogen utanför Riga åren 1941-1942. Det är en mörk del av lettlands historia som behöver komma upp i ljuset så att en försoning kan nås och de mörka molnen äntligen kan skingras.

"
Ett mörkt vatten flyter genom Riga
jag har vaknat på Daugavas botten
genom flytande lövverk ser jag hotfulla moln
och från Rumbulaskogen hörs skotten"
/Lars Winnerbäck


Här kan ni läsa mer om den systematiska utrotningen av judar i baltstaterna, sidan är på engelska: Yad Vashem

Dagens låt: Kom hem nu - Lars Winnerbäck
Text och foto: Mikael Good

1 kommentar:

Susanne sa...

Försöker här igen då...

Intressant dokumentär:
Flykten från Norge

Musiktips:
"He's lost... in the wilderness..."