tisdag 20 december 2011

Pimp my Leica - Konsten att byta kameraläder på en Leica M3

Får man egentligen ge sig på att förändra en M Leica? Jag tycker att man får göra det så länge som slutresultatet blir bättre än orginalet. Leica M är ofta synonymt med en hög prislapp men det går faktiskt att fynda begagnade M Leicor som går att fixa till och förbättra om man är beredd på att lägga ned lite extra tid och arbete på dem.


Nytt kameraläder från Aki-Asahi © Mikael Good, 2011

Det finns egentligen bara en nackdel med Leica M3 och det är att vulcaniten som användes som kameraklädsel har en tendens att spricka och ramla av. I somras köpte jag en Leica M3 med skadad vulcanit som jag inte ville lappa ihop med universalmedlet silvertejp. Jag mindes att jag köpte ny kameraklädsel till en annan kamera från en japansk firma för något år sedan.

Som tur var hade jag en länk till den japanska firman Aki-Asahi i ett gammalt blogginlägg och jag beställde genast två uppsättningar med nytt kameraläder från Aki-Asahi. I augusti ramlade den nya kameraklädeseln ned i brevlådan och jag slet varsamt upp förpackningen och plockade ut klädseln för att granska den.


I stort behov av en uppfräschning © Mikael Good, 2011

Jag gjorde slag i saken och rensade M3:an från all gammal vulcanit och limrester, det var ett tidsödande arbete som tog minst två timmar av min dyrbara tid. Att få på det nya lädret som har en exakt laserskuren passform var inte heller så lätt. Men med hjälp av mitt stora tålamod och min klurighet lyckade jag till sist att få det att passa perfekt. När jag ändå höll på passade jag även på att reparera sjävutlösaren som fungerade lite knackigt och som nu går som ett Schweiziskt urverk igen.


Vulcaniten sitter verkligen som berg och det gäller att ha rätt sorts verktyg till hands © Mikael Good, 2011

Nu har jag en M3:a som har lika bra grepp som den betydligt modernare M6:an. Min M3:a är inte längre vulcanithal utan jag kan hålla den i ett fast och tryggt lädergrepp utan av vara orolig för att den ska falla till backen.


Nu återstår bara att blåsa bort allt damm för dammigt blir det © Mikael Good, 2011

Trots att det ser enkelt ut att byta kamera läder så är det allt annat än enkelt. Jag kan inte rekommendera er som vet att ni har tummen mitt i handen att själva byta kameraläder. Vulcaniten sitter som berg på sina ställen och det är lätt att repa kameran av misstag när man måste ta i. Leica ägare är känsliga för skavanker och hafsjobb och det nya kameralädret måste därför passa perfekt. Om du inte vill att andrahandsvärdet på din dyrgrip ska sjunka som en sten gör du bäst i att låta bli att byta kameraläder om du vet med dig att du inte är tillräckligt händig för uppgiften.


Polerad och klar för pidestalen :) © Mikael Good, 2011

Jag hade planer på att även köpa ett nylackat svart topplock och en svart bottenplatta till M3:an från Japan. Men jag ändrade mig i sista stund. Hade jag gjort det och presenterat bilder på den kameran i bloggen tror jag att den stora Leica profeten på Fotosidan skulle ha blivit riktigt grön av avund :)


Blivande M-fotograf? © Mikael Good, 2011

Nu kanske vän av ordningen undrar varför i hela fridens namn jag har köpt en M Leica. Mitt svar är att jag helt enkelt tycker att det är kul att fotografera med en kamera som inte serverar allt utan som ställer krav på mig som fotograf. M3:an är helt mekanisk och den enda ljusmätare som jag har tillgång till är min egen inbyggda och som tur är den fortfarande välkalibrerad. Alla bilderna i inlägget är däremot tagna med M3:ans absoluta motsats en totalt batteriberoende elektronisk systemkamera, med den har också sina förtjänster.


Fördelen med en mätsökare är att man enkelt kan hålla koll på omgivningen samtidigt som man fotograferar © Mikael Good, 2011

Dagens låt: Amsterdam Klezmer Band - Naie Kashe

Text och foto: Mikael Good

Inga kommentarer: