torsdag 28 november 2013

I dag är det kebabpizzans dagI vårt överamerikaniserade land har vi infört en del traditioner och seder som hade mått bäst av att stanna på den andra sidan av Atlanten. Men det finns en amerikansk tradition som jag faktiskt skulle vilja införa i Sverige och det är Thanksgiving.


Thanksgivining är en familjehögtid då man samlas med släkt och vänner för att umgås, äta gott och visa tacksamhet till Gud för det som man har fått under året. Symbolerna för Thanksgiving är kalkon, majs, pumpa och tranbärssås. De ingridienserna har man för att minnas den första tacksägelsfesten som nybyggarna och den inhemska amerikanerna (indianerna) hade i början av 1600-talet. Som bekant är det engelska namnet för kalkon, Turkey, vilket även är det engelska ordet för Turkiet. I Turkiet är nationalrätten kebab och den mest populära pizzan i Sverige är kebabpizza. Därför föreslår jag att vi utser den fjärde torsdagen i november till kebabpizzans dag så att vi gemensamt kan visa tacksamhet till denna ädla maträtt! Enligt turkarna kommer även pizzan från Turkiet och där kallas den för pide. På spanska betyder pide samtal och ett bra samtal är alltid en bra ingridiens på kebabpizzans dag.

På kebabpizzans dag beställer vi givetvis en kebabpizza av familjemodell som vi delar med släkt och vänner. På sikt hoppas jag att både kebabpizzans dag och den nästföljande fredagen blir helgdagar, så att även långväga släktingar ges möjlighet att äta kebabpizza och visa sin tacksamhet för denna välsmakande maträtt tillsammans med sina släktingar. Enligt turkarna kommer även pizzan från Turkiet. Där kallas den för pide, som även betyder samtal på spanska och ett gott samtal är en viktig ingrediens på Thanksgiving!

Den riktiga kebabsåsen uppfanns i Huskvarna och som Huskvarnabo är det min plikt och skyldighet att dela med mig av receptet, så att fler svenskar får uppleva hur riktigt kebabsås ska smaka: Kebabsås med tillbehör

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kebabpizzan dag är ju första januari. Aldrig äts det så mycket kebabpizza som då.

Mikael Good sa...

1 januari är egentligen pizzans dag. En kulinariskt läckerhet som kebabpizza förtjänar en egen dag! :)
/Mikael Good