måndag 26 maj 2014

Har tåget gått för fredens Europa?Även om jag egentligen borde vara sprudlande glad över att partierna som jag sympatiserar mest med i svensk politik gick som på räls i EU-valet vaknade jag ändå upp med en bitter eftersmak i min mun efter att det neo-fascistiska partiet SD fick drygt 10% av rösterna i Sverige. 

Det är skrämmande att ett neo-faschistiskt parti fått ett sådant genomslag med sin invandrarfientliga och antiziganistiska retorik i ett land som Sverige där vi har matats med medmänsklighet och solidaritet sedan moderlivet. Med tanke på den stora uppgången bland nationalistiska, rasistiska, högerextrema, neo-fascistiska och nationalsocialistiska partier runt om i Europa börjar jag på allvar att oroa mig för utvecklingen i Europa… Tack vare er som röstade på SD och deras gelikar i andra EU-länder har Europa tagit ett stort steg tillbaka till det mörker som EU var tänkt att motverka. Det som binder samman och förenar dessa mörka partier är antiziganismen och föraktet mot de svaga. Ni som röstade på SD kanske "bara" gjorde det i rent missnöje mot de mer etablerade partierna? Men genom era röster har ni grävt upp och gett liv åt en mörk och skrämmande ideologi som borde legat orörd till tidernas slut. På utsidan ser ideologin välstruken och välpolerad men inuti är den rutten och full av hat, bitterhet och lögn. Ideologin har genast satt igång att leta efter sin store europeiska ledare som ska samla massorna och förena dem i sin okuvliga strävan mot död och förintelse.

Rysslands president Vladimir Putin gnuggar tacksamt händerna över att Europas väljare helt oväntat vände sig om och spelade honom rakt i händerna trots att de hade öppet mål. Ryssarna kommer inte att vara sena att använda sig av de högerextremas och neo-faschistiska partiernas frammarsch i EU som högoktanigt bränsle i sin välsmorda propagandaapparat med syfte att samla folket bakom sig. Med tanke på den rådande situationen i Europa där kriget bokstavligen står för dörren i Ukraina hade i vart fall jag hoppats på ett EU-val där frihet, demokrati och medmänsklighet hade segrat mot mörker, bitterhet och hat. Även om det ser en aning mörkt ut efter EU-valet så har liknande mörker besegrats många gånger tidigare i Europa! Jag är övertygad om att det sista tåget för fred i Europa inte har gått ännu. Om alla vi som värnar om demokratiska värderingar oavsett partitillhörighet gemensamt ställer oss upp och tänder ljus är jag övertygad om att vi tillsammans kan driva mörkret på flykten! Med min penna och min kamera kommer jag att fortsätta att ge järnet och stå upp för medmänsklighet, för kärlek, för solidaritet med den svage och för romernas och andra förtryckta minoriteters rättigheter i Europa, häng på du också!

"Om du går genom helvetet, stanna inte!" - Winston Churchill

Lossa orättfärdiga bojor, lös okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok, ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod. Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och HERRENS härlighet följa i dina spår. - Jesaja

Text och foto: Mikael Good

Inga kommentarer: