måndag 15 november 2010

De lever i gränslandet

Efter att ha åkt runt en bra stund på nyplogade och vinterblanka vägar på landsbygden i södra Lettland passerar vi en stor blå skylt som det står Border Zone (gränsland) på, vi är precis i gränstrakterna mellan Lettland och Litauen, vi ska strax besöka en lettisk familj som lever i gränslandet för vad som är möjligt att klara av.

Bilen stannade vid vägkanten och socialsekreteraren Ilona från den sociala myndigheten i Jelgava och jag hoppade ur och började pulsa i halvmeterdjup knastrande snö och 25 gradig bitande kyla fram till ett litet slitet vitt tegelhus. Vi knackade på den gamla gistna gröna dörren men ingen verkade vara hemma, en liten kelen katt kom fram och strök sig mot våra ben och spann förtjust, efter att vi väntat en kort stund kom en andfådd kvinna med sin storögda och pigga dotter hack i häl pulsande genom den djupa snön. Det var Gertruda och hennes dotter Janina, åtta år som precis kommit hem från skolan. De ursäktade sig för att de inte var hemma vid utsatt tid, skolbussen hade blivit en halvtimma försenad pga kylan.


Gårdsplanen © Mikael Good, 2010


Brunnen © Mikael Good, 2010


Janina och katten © Mikael Good, 2010

Gertruda ville inte bjuda in oss i huset utan beklagade sig över att det var så ostädat och nedgånget, det var tydligt att hon skämdes över sitt boende och sin livssituation. 

- Fram till ganska så nyligen hade jag ett jobb men när jag blev av med det så har jag och Janina haft det riktigt tufft, det är svårt att få pengarna att räcka till något annat än det mest livsnödvändiga, sa Gertruda sorgset.
Gertruda och Janina lever i gränslandet för vad som är möjligt att klara av och de måste vända på varje liten slant för att få det att gå ihop. Det lilla social- och barnbidrag som de får varje månad räcker precis till mat, el, värme och hyra men inte till så mycket mera. De bor enkelt, vatten får de hämta i brunnen på gården och de har utedass.


Gertruda och Janina © Mikael Good, 2010

Vi överlämnade ett välfyllt julpaket till Gertruda och Janina. När lilla Janina öppnade paketet spred sig ett stort leende över hennes ansikte, särskilt glad blev hon över den fina bruna nallen som låg i paketet. Mamma Gertruda blev glad för all maten, nu kunde hon ge sin dotter något annat än havregrynsgröt till frukost och potatis och lök till lunch och middag.


Fönstret © Mikael Good, 2010

Tänk dig glädjen över att få packa upp ett proppfullt julpaket som är packat med basvaror, godis och leksaker när man knappt har råd med mat för dagen. Det är en glädje som knappt går att beskriva eller sätta ord på.


Gertruda och Janina © Mikael Good, 2010

Julpaketen innehåller inte bara mat och presenter, de är även fyllda med en annan människas medkänsla och omtanke. Att någon i ett annat land ser dem i deras förtvivlan och ger dem en stund av glädje och ljus i en ofta mörk och svår tillvaro betyder mycket. Den stunden kommer Janina och Gertruda att leva på länge, på flera sätt.

Text och Foto: Mikael Good

Har du svårt att hitta den perfekta julklappen?
Varför inte låta någon du bryr dig om få vara med och rädda liv? Istället för den ”vanliga” julklappen kan du skicka ett julpaket till en familj i Östeuropa eller Tredje Världen. Det blir garanterat en julklapp som uppskattas både här hemma och hos den som får ta emot paketet. Det om något är en perfekt julklapp!

Packa ett julpaket och hjälp utsatta människor i Lettland, här kan du läsa mer om hur man gör: Nu är det dags att skicka julpaket

Julpaketen kommer att samlas in på KFUM Ungdomens hus, Huskvarnavägen 38. Tors - fre 18-19/11 13.00 - 18.00 samt lör 20/11 10 - 12.00. Välkommen med ditt paket!

Kopiera gärna Hoppets Stjärna annonsen och lägg in den i din blogg.

Vill du publicera det här reportaget i en tidning eller på webben, kontakta mig i så fall på chasid68@gmail.com All behållning från reportaget kommer att gå till Hoppets Stjärnas viktiga arbete bland behövande barn runt om i världen.

Inga kommentarer: