fredag 28 juni 2013

De sjöng O store Gud från toppen av SinaibergetAtt gå i Mose fotspår till toppen av Sinaiberget är ett populärt utflyktsmål för turister på Sinaihalvön i Egypten. När jag var där i mars förra året samlades människor från i stort sett alla kontinenter uppe på toppen för att bevittna den spektakulära soluppgången. En grupp med sydkoreaner representerade Asien. I samband med att solens lät sina första strålar smeka Sinaibergets vinterkalla topp tog koreanerna tillfället i akt att stämma upp i en psalm. 
Trots att jag inte förstod deras sång kände jag genast igen melodin på psalmen som de sjöng - O store Gud. När jag tittade på soluppgången som var extra magnigik på grund av den pågående solstormen förstod jag varför de sjöng just den psalmen. O store Gud är en svensk psalm från år 1885 med text av Carl Boberg som var en svensk predikant, författare och riksdagsman.O store Gud har översatts till en mängd olika språk. Särskilt känd och uppskattad har psalmen blivit i USA där den framförs i ett långsammare tempo än i Sverige. I samband med att Elvis Presley spelade in sången How Great Thou Art och fick en Grammy för sången år 1967 ökade sången i popularitet i Sverige där den till viss del fallit i glömska.

Jag la upp bilden på de sjungande koreanerna i en bildgrupp på Facebook, titta vem som var först med att gilla bilden :)

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Inga kommentarer: