fredag 26 september 2014

Hjälp oss att överföra Gnosjöandan till Rumänien



Emilie Petersen* (till höger på bilden) är mera känd som Mormor på Herrestad. Hon och hennes man Johan Philip kom till Kärda socken utanför Gnosjö som flyktingar från Tyskland 1814. De kom till en bygd som var djupt präglad av fattigdom, missär, alkoholism, utanförskap och tragiska familjeöden. 



Hon såg problemen, fann lösningarna och blev en pionjär inom utbildning, socialt arbete, entreprenörskap och mission. Utan Emelies helhjärtade arbete som påverkade hela bygden på ett positivt sätt, hade vi nog inte haft någon Gnosjöanda idag! Situationen i de romska byarna i Rumänien som min kollega Rickard Klerfors och jag besökte tidigare i veckan är ungefär densamma som i Kärda socken i Sverige när Emelie och Johan kom dit tvåhundra år tidigare. 



Hjärta till Hjärta vill vara med och sprida en anda liknande den i Gnosjö bland romer och rudari i Rumänien. Vi vill vara med och lyfta människor ur fattigdom, misär och utanförskap och se till så att de kan få utbildning, vård, arbete och äganderätt för sina bostäder. Många romer och rudari är duktiga entreprenörer och skickliga hantverkare men de saknar oftast de verktyg och resurser som de behöver. Om man kunde samla deras kunskap och kompetens och ge dem det stöd och de verktygen som de behöver för sin utveckling är jag övertygad om att de på sikt kommer att kunna försörja sig och resa sig själva och sina grannar ur fattigdom och utanförskap.




Text och foto: Mikael Good


*Bilden på Emelie togs under 2014 års upplaga av en vandring i mormors fotspår.

Inga kommentarer: