tisdag 10 januari 2012

Förnöjsamhet är ett bortglömt ideal

Smaka på ordet förnöjsamhet en liten stund. Lägg det på din tunga och låt dina läppar sakta forma det till ett ord. Visst blir du också glad när du lägger ordet förnöjsamhet i din mun? Tänk nu på vilken glädje du skulle få uppleva om du levde ett förnöjsamt liv och slutade din ständiga jakt efter bättre och bättre prylar.Förnöjsamhet är ett bortglömt ideal i dagens konsumtionssamhälle där den massiva reklamen pumpar oss fulla med habegär efter prylar som bara skänker oss en kort stund av lycka och ger oss en tom plånbok. En människa som är nöjd med sin tillvaro tillhör inte den köpstarkaste målgruppen och därför måste de omvändas till vilket pris som helst. Därför satsar företagen ännu mera pengar på reklam och marknadsföring för att få oss ur balans. Det har till och med gått så långt att företagen har börjat att använda sig av kärlekens förtroliga språk för att få oss att konsumera ännu mera i jakt på den sanna lyckan som bara deras produkter kan ge oss. Det är lätt att dras med av reklamen och börja fokusera på det som man inte har istället för att med ett nöjt leende se på allt det som man faktiskt har.Jag har mött mängder av människor vars högsta önskan är att de och deras barn ska få äta sig mätta och ha någonstans att bo. De bryr sig inte om att Nikon släppt en ny proffskamera och de skulle kunna överleva i minst fem år på alla pengarna som den kostar. Sådana möten har gett mig perspektiv på tillvaron och de har fått mig att slutligen förstå att jag ska vara tacksam för det som jag har och inte fortsätta min jakt på det som jag inte har.Sedan början av det förra året har jag sålt loss kamerautrustning för över 30000 kronor och istället lagt en del av pengarna på betydligt billigare kameror och objektiv. Nu har jag satt mitt inköpstak på högst 5000 kronor för en begagnad kamera eller ett objektiv. Mitt beslut är delvis en protest mot konsumtionssamhället men även en protest mot mitt eget habegär. 2012 och framåt ska bli året då förnöjsamheten ska få segra över habegäret i mitt liv oavsett vilka fantastiska kameror och objektiv som kommer att prånglas ut på marknaden. För tio år sedan visste jag vad förnöjsamhet var och nu är det dags för mig att återerövra den kunskapen och börja leva ett liv där jag är nöjd med det som jag faktiskt har.1 Timoteus: 6:6-10
Ja, Gudsfruktan i förening med ett förnöjt sinne är verkligen en stor vinning. Vi har ju inte fört något med oss in i världen, inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda med det. Men de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång. Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har somliga kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.

"Den som är tacksam för det som han har, lever ett rikt liv" - Mikael Good

Dagens låt: Var nöjd med allt som livet ger - Djugelboken

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Verkligen bra skrivet.Den så kallade marknaden och de kapitalistiska krafterna skrämmer mig,det känns som om de är kapabla till mycket elände på lång sikt.

Min bojkott får bli att aldrig köpa Iphone eller någon annan smartphone.

//Johan

Mikael Good sa...

Tack för din kommentar Johan :)
Jag har redan en smartphone men jag köpte den billigt och använder den mest som musikspelare, några fåniga appar kommer jag aldrig att ladda ned.
//MIkael Good