torsdag 7 juni 2012
Än lever missionshuset i Björkenäs
Det varma pingstvädret och det vackra landskapet formligen ler mot oss när vi sakta letar oss fram genom det kuperade småländska landskapet. Vi är på väg för att möta några eldsjälar bakom Björkenäs missionshus som ligger vid sjön Ören i norra Småland.
När vi kommer fram till missionshuset i Björkenäs möts vi av eldsjälen Ingemar Karlsson och han börjar genast att berätta missionshusets spännande historia för oss. Missionshuset byggdes mitt i den väckelsevåg som drog fram genom Sverige i mitten av 1800-talet* och är ett av de äldsta i Jönköpings län. Idag är det en ganska glest befolkad byggd men då, när huset byggdes 1866, såg det helt annorlunda ut, det bodde folk i varje gård och på varje litet torp, misären var utbredd liksom alkoholismen.
Några av eldsjälarna bakom Missionshuset i Björkenäs, från vänster Ryno Anderssson, Ann-Lis Lönn, Ingemar Karlsson, Birgit Eksteth Karlsson och Margareta Andersson. Foto: Mikael Good
Det är verkligen roligt att lyssna på Ingemar han är verkligen engagerad i sin bygd och hans tal, mimik och gester bjuder in oss i berättelsen.
– Jag minns när det bodde runt 75 personer här ovanför missionshuset, nu bor ingen kvar. Ingemar Karlsson har växt upp ett stenkast från missionshuset. Han älskar sitt missionshus och berättar med inlevelse och många skratt om det gamla missionshuset.
Ingemar hämtar andan för en kort stund, han tittar ned i backen och samlar sina tankar innan han säger:
– Missionshusstyrelsen bildades 1865 hemma hos von Otter på Östanå slott, bara ett år senare stod Missionshuset klart. När det är väckelse finns inga begränsningar, alla ställde upp och timret i skogen var ju gratis. Det som kostade mest var nog glasrutorna, Ingemar pekar på de gamla fönstren som fortfarande finns kvar.
Detalj ur altartavlan i Björkenäs Missionshus
Kvar finns också de gamla träbänkarna - förvånansvärt bekväma att sitta i - den gamla kaminen och altartavlan som sattes upp till missionshusets 75-års jubileum 1941. Går man en trappa upp finns också en nästan intakt skolsal. Samtidigt som man byggde sin gudstjänstlokal passade man också på att bygga en skolsal. Skolan, som drevs av kyrkskolan i Vireda, hade ingen egen lokal, istället samlades man i stugorna. Det var trångt och inte särskilt praktiskt så de driftiga bönderna tog helt enkelt saken i egna händer och byggde skolsal, när de ändå var igång. Skolan fungerade ända fram till 1914 då undervisningen flyttades till Elmeberg, 2,5 km bort. Sedan dess har skolokalen fungerat som del i en pastorsbostad men har nu återställts till sitt ursprungliga skick.
– De gamla skolbänkarna hittade vi på en loge en bit bort, gissa om vi var förvånade att de fanns kvar. Vi har också hittat gamla kartor, skolböcker, foton och en gammal anteckningsbok där jag av en händelse hittade en inventarielista där alla inköp till skolan skrivits upp.
Skolbänkarna som är tidstypiska hittades på en loge en bit bort.
Ingemar visar passande nog upp en tavla som föreställer den första pingsdagen i Jerusalem.
Församlingen som höll till i Björkenäs upplöstes 1980 och missionshuset sköts idag av en stiftelse. Två helger per år bjuder man in till ekumenisk möteshelg, fredag - söndag och på nationaldagen bjuder man in till sång- och musikmöte.
Text: Marita och Mikael Good. Foto: Mikael Good.
* Väckelsen vände upp och ner på hela samhället, eller man ska kanske säga tvärt om, samhället vändes rätt igen. I mitten av 1800-talet drack svensken i genomsnitt 40 liter sprit per person och år.
Etiketter:
1866,
alliansmissionen,
Björkenäs,
Chasid,
chasid68,
dokumentär,
good,
Marita,
mikael,
missionshus,
reportage,
SAM,
skola,
svenska,
Von Otter,
väckelse
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Trevlig berättelse Du delger oss!
Fotohälsningar Sture
Skicka en kommentar