måndag 18 mars 2013

Om du inte finns kan du göra vad du vill


Det finns helt klart vissa fördelar med att synas och höras ständigt och jämt. Det är faktiskt rätt så skönt att koppla ned sig lite då och då och bara ta det lugnt och vara.

Du kanske också undrar varför så många av oss ständigt vill vara uppkopplade mot internet med telefoner, läsplattor eller datorer och ständigt jaga personlig uppmärksamhet eller bekräftelse i sociala media. Jag tror att många av oss egentligen skulle må ganska så bra av att träffa andra människor och utbyta tankar och ideér mellan fyra eller fler ögon istället för att försöka göra det framför datorn. Med tanke på att det är kroppsspråket och mimiken som är de främsta bärarna av vår kommunikation skulle det säkerligen leda till färre missförstånd och konflikter.

Jag tillhör ändå dem som har rätt så många följare på Twitter och det händer att jag får en del kommentarer och retweets men trots det upplever jag Twitter som en plats där människor först och främst pratar med sig själva och hoppas på att någon annan ska svara. Även om Twitter i mångt och mycket är envägskommunikation så finns det faktiskt tillfällen då mediet är fullkomligt överlägset. Jag tänker främst på nyhetsrapporteringen som är ögonblicklig. Många av de stora internationella tidningarna levererar sina nyheter med rasande hastighet via Twitter idag.


Det här med att twittra är egentligen en rätt så gammal företeelse som egentligen är lika gammal som det första skriftspråket. På den här runstenen som står i Eksjö twittrade en man som hette Järp som förövrigt betyder brun: "Järp lät resa ... efter Sibbe, sin broder, och göra bro ... Sibbe ...". Jag tror förvisso inte att någon skulle välja hammare och mejsel för att twittra idag men Järps tweet om sin bror Sibbe kommer säkerligen gå att läsa även om 1000 år medan den här texten sedan länge har fallit i glömska.

Text och foto: © Mikael Good, All rights reserved.

Inga kommentarer: