fredag 21 februari 2014

Adrian och Ioana lurades till Sverige
De rumänska romerna Adrian och Ioana lurades till Sverige under falska förespeglingar att de skulle få arbete. De fick inte det utlovade arbetet och de tvingades att tigga ihop pengar för att kunna ta sig tillbaka till Rumänien igen.

Mot betalning lovade en rumänsk "jobbförmedlare" Adrian och Ioana en plats på en jobbuss till Sverige där ett välavlönat arbete på ett jordburk enligt hans utsago väntade på dem. Pengarna som de skulle tjäna i Sverige skulle gå till Ioanas kommande kejsarsnitt och för att försörja familjen över vintern. Istället för det utlovade arbetet fick de tigga ihop pengar till hemresan. Till sist kunde de ta sig tillbaka till sin hemby i Rumänien. De kom tillbaka utan några pengar och med en stor skuld till jobbförmedlaren. 

Efter en artikel om Adrian och Ioana i Östgöta Correspondenten var det många som engagerade sig i familjen och de gav frikostiga gåvor genom Hjärta till Hjärta. Pengarna som kom in räckte till Ionas kejsarsnitt samt eftervård och till att betala av familjens skuld samt till ved och lite extra mat inför vintern.

Den 15 oktober 2013 födde Ioana en pojke genom kejsarsnitt. Pojken vägde 2.700 gram och var 40 cm lång vid födseln. Ioana hade blivit inlagd på sjukhuset någon dag tidigare men innan hennes man kom med pengarna till vårdpersonalen gjorde de absolut ingenting. Som en hyllning till Rickard Klerfors som hjälpt familjen både i Sverige och Rumänien har familjen Maruntelu döpt sonen till Ricardo.

Jag vill inte ens gå in på vad som skulle kunna ha hänt med Ioana och pojken utan ert stöd. Tack vare er hjälp och stöd gick allt bra och både mamman och sonen mår bra och hälsar gott till er alla!Läs gärna debattartikeln på Dagens Nyheter av Hjärta till Hjärtas Rickard Klerfors med rubriken "Så kan vi bryta romernas tiggeri och utanförskap": http://www.dn.se/debatt/sa-kan-vi-bryta-romernas-tiggeri-och-utanforskap/Text: Mikael Good, Foto: Rickard Klerfors och Adrian Maruntelus

Inga kommentarer: